Miroslav Ivan
Tlačové oddelenie 14. januára 2020

M. Ivan vyzval ministrov financií a dopravy, aby skopírovali jeho návrh o cestnej dani

Poslanec NR SR Miroslav Ivan vyzval ministrov financií Ladislava Kamenického a dopravy Árpáda Érseka, aby skopírovali návrh jeho zákona o znížení cestnej dane a v takom prípade poslanci NR SR pôsobiaci v Demokratickej strane zaňho v parlamente zahlasujú.

„V auguste 2019 sme predložili návrh, ktorý sa zhoduje s požiadavkami autodopravcov. Obom pánom ministrov dávam do pozornosti, že tento zákon sa prerokovával na 49. schôdzi NR SR, bola to parlamentná tlač 1628. Kľudne to skopírujte, predložte v skrátenom legislatívnom konaní,“ uviedol opozičný poslanec Miroslav Ivan a doplnil: „Jedna vec ma mrzí, že už to dávno mohlo byť. Keby to tak bolo a bol by prijatý náš návrh zákona, množstvo dopravcov by sa už vrátilo na Slovensko späť a už by platili dane tu a nie do inej krajiny. A platili by aj odvody za svojich vodičov, dane zo zisku a tak ďalej.“

„Aj v tomto prípade však majú navrch Kočnerovci na úkor slušných ľudí, autodopravcov, vodičov. Škandalózny mýtny tender bol rozbuškou dlho neriešených problémov. Jedinou záchranou pre autodopravcov je predvolebný čas, keď sa súčasná vládna garnitúra bojí dopadu týchto protestov na volebné výsledky, a preto sa musí tváriť, že koná. V slušnej krajine to však takto fungovať nemôže,“ poznamenal poslanec parlamentu Ľubomír Galko.

Poslanec Ivan pre ilustráciu uviedol, koľko platia naši dopravcovia cestnú daň. V prípade nákladného vozidla o celkovej hmotnosti 22 ton (také, ktoré bežne vidíme pri výstavbe diaľnic, vozí betón, zeminu, kamene a pod.) slovenskí dopravcovia platia cestnú daň vo výške 850 eur, v Čechách registrovaní dopravcovia 443 eur, poľskí 329 eur. Európska únia stanovuje minimálnu výšku dane, pre tento typ vozidla na 144 eur, čiže naša daň je približne 6-násobná, ako je minimálna sadzba EÚ. V prípade ťahača, návesu, kamióna o hmotnosti do 40 ton zaplatí slovenský dopravca ročne 2173 eur, český 1397 eur, poľský 538 eur; minimálna sadzba EÚ je 515 eur. Slovenskí dopravcovia tak platia štvornásobne viac.

„V prípade, že sa Demokratická strana stane súčasťou novej vlády, bude so združeniami dopravcov UNAS a ČESMAD rokovať pravidelne a pri každej legislatívnej zmene, nielen pred voľbami, ako to robí Pellegriniho vláda,“ dodal Miroslav Ivan.

Téme je venovaná 1. časť tlačovej besedy: