Tlačové oddelenie 20. novembra 2019

DS: Kaliňák v kauze únosu Vietnamca čelí aj podozreniu majetkovej povahy

Medializované informácie v týždenníku .týždeň posilňujú podozrenie, že bývalý minister vnútra Robert Kaliňák bol priamo zaangažovaný v únose Vietnamca Trinh Xuan Thanha. „Toto tvrdenie opierame o skutočnosť, že hoci ministerstvo vnútra vystavilo Vietnamu faktúru na inkriminované lety Praha – Bratislava a Bratislava – Moskva, podľa výpovede bývalého riaditeľa Leteckého úradu ministerstva vnútra Dalimíra Pišťanského táto faktúra nikdy nebola na základe príkazu Kaliňáka odoslaná do Vietnamu a zostala neuhradená,“ poznamenal poslanec NR SR Jozef Rajtára (Demokratická strana).

Kaliňákove počínanie sa dá vysvetliť tým, že na únose spolupracoval a mohol mať z neho osobný prospech, tvrdí Demokratická strana.

V tejto súvislosti však podľa poslanca Rajtára prichádza do úvahy aj ďalšie podozrenie, a to zo spáchania trestného činu majetkovej povahy, pretože Slovensku neodoslaním faktúry vznikla škoda vo výške presahujúcej 17- tisíc eur. Opäť je hlavným podozrivým bývalý minister vnútra za Smer-SD Robert Kaliňák.

„Žiadame orgány činné v trestnom konaní, aby sa aj týmto podozrením dôkladne zaoberali. Medializované informácie, ktoré potvrdila ministerka vnútra Denisa Saková a zverejnil týždenník .týždeň, sú závažné samé o sebe a prokuratúra má zo zákona povinnosť konať z úradnej moci,“ doplnil poslanec parlamentu Jozef Rajtár.