Tlačové oddelenie 14. januára 2020

Vyhlásenie Demokratickej strany: Nevoláme po krvi, ale nevoláme ani po hrubých čiarach

Nikto na Slovensku dnes nepochybuje, že na lavici obžalovaných sedia tí praví. Dvaja sa ku skutku dokonca priznali a poskytujú dôležité svedectvo o zvyšných troch obžalovaných. Tí, ako ukázal prvý deň procesu, sa snažia svoju účasť na vraždách poprieť. Dokázať im vinu bude úlohou prokurátora, a to na základe nazhromaždených dôkazov. Ale už dnes možno povedať, že to nebude vzhľadom na ich chladnokrvnosť ľahké. Osobitne sa to týka možného objednávateľa týchto hanebných vrážd Mariana Kočnera.

Ale bez ohľadu na to, či nakoniec Kočner skončí za mrežami, tento proces absolútne nevídaným spôsobom presahuje kriminálnu rovinu a je zdrojom očistného procesu celej spoločnosti. Vražda Jána a Martiny zapôsobili na slovenskú spoločnosť, rozožieranú korupciou, ako výbuch bomby.

Ten ľudí zmobilizoval a oni vyšli do ulíc. Nastal unikátny dejinný okamih, blízky tomu, aký sme zažívali v novembrových dňoch v roku 1989. Ale sme stále na začiatku. Je to síce dobrý začiatok, ale počas tých dlhých rokov beztrestnosti tzv. „našich ľudí“ korupcia a klientelizmus ako princíp správy vecí verejných metastázovali.

Slušní ľudia v uliciach po vražde Jána a Martiny si vydobyli odchod Robert Fica z funkcie, ktorý s drzosťou jemu vlastnou býval v byte daňového podvodníka. Bola to taká mocenská korekcia, odstránenie tej najvypuklejšej anomálie nášho politického systému.

Teraz, v nadchádzajúcich voľbách, treba navodiť zásadný politický obrat v mocenských pomeroch v štáte. Korekcia nestačí. V praxi to znamená, že Smer, táto polokriminálna organizácia, už nemôže byť súčasťou vlády. Ak by sme pripustili, že Smer je reformovateľný, potom musíme pripustiť aj to, že mafia sa môže pretransformovať na dobročinnú organizáciu. Zázraky tohto druhu sa nedejú. Smer, jeho politické špičky, uviazli v aktivitách a spôsoboch, ktoré sú ma hony vzdialené právnemu štátu a slušnej spoločnosti. Jedným slovom, sú to Kočnerovci. Súdny proces, ktorý sa v pondelok začal, je v symbolickej rovine aj procesom s nimi.

Ale po parlamentných voľbách musíme prejsť od symbolov ku konkrétnym činom a výsledkom. My, v Demokratickej strane, nevoláme po krvi, ale nevoláme ani po hrubých čiarach, za ktorými má byť všetko zabudnuté. Nechceme a nebudeme zabúdať. Naopak, dobre sme si zapamätali všetky tie svinstvá a podrazy, ktoré sa udiali na polícii, prokuratúre a súdoch.

Ak po voľbách dostaneme možnosť, ľudia, ktorí sa spreneverili svojmu poslaniu, budú musieť odísť. V polícii, prokuratúre a na súdoch potrebujeme urobiť zásadnú personálnu čistku. Iba tak umožníme priechod spravodlivosti. Iba tak vybudujeme právny štát.

Táto personálna čistka je úlohou pre dnešné opozičné sily. Je to naša povinnosť. Ak ju splníme, nespravodlivú smrť Jána a Martiny posunieme do roviny, v ktorej na seba berie silný spoločenský étos. Je odrazom k očiste, odrazom k lepšiemu Slovensku, v ktorom slušnosť porazila Kočnerovcov.

Téme je venovaná 2. časť tlačovej besedy: