Tlačové oddelenie 25. novembra 2019

Reakcia na vyjadrenia I. Matoviča

Demokratická strana obdržala ponuku Igora Matoviča, pričom líder OĽaNO až dnes na tlačovej konferencii upresnil, že ponúka dve zvoliteľné miesta a trinásť miest pre ďalších kandidátov.

Ponuka však obsahovala podmienku, že medzi týmito ďalšími zástupcami Demokratickej strany na kandidátke OĽaNO nesmie byť Natália Blahová, Jozef Rajtár a Ľubomír Galko, a to ani na nezvoliteľnom mieste. A ak by ponuka Igora Matoviča mala zaručovať neprepadnutie hlasov, ako dnes viackrát zdôraznil na svojej tlačovej besede, obsahovala by ponuku aj pre N. Blahovú, J. Rajtára a Ľ. Galka, ktorí patrili medzi najvýraznejšie opozičné tváre v tomto volebnom období. 

Súhlasíme, že k zmene mocenských pomerov je potrebný každý demokratický hlas, preto veríme, že v záujme tohto vyššieho cieľa príde k dohode a kľúčoví politici Demokratickej strany, ktorí predstavujú na Slovenskú lídrov v boji proti korupcii a za očistu verejného života, budú na kandidátke OĽaNO vítaní.

Preto sme s hnutím OĽaNO pripravení pokračovať v rokovaniach a nájsť prijateľné riešenie pre obe strany. Natália Blahová, Jozef Rajtár a Ľubomír Galko vzhľadom na ich doterajšie politické pôsobenie a dosiahnuté výsledky nepotrebujú zvoliteľné miesta na kandidátke, avšak všetci traja reprezentujú veľkú skupinu voličov. Nech o ich účasti v parlamente rozhodnú občania svojimi preferenčnými hlasmi. To sa javí ako férové riešenie – nielen voči nim samotným, ale hlavne voči voličom, ktorí im budú chcieť dať svoju dôveru.