Jozef Rajtár
Tlačové oddelenie 25. novembra 2019

Polícia začala trestné stíhanie v prípade Kočnerových prevodov bytov na základe oznámenia J. Rajtára

Orgány činné v trestnom konaní začali trestné stíhanie ohľadne podozrenia, že Marian Kočner legalizuje príjmy z trestnej činnosti. Mal tak robiť prostredníctvom svojej spoločnosti Správa a inkaso pohľadávok s.r.o. Pritom už marci tohto roku denník SME informoval, že táto spoločnosť predáva byty na Cintorínskej ulici v Bratislave, pričom ich výnos pôjde Kočnerovej dcére Andrei, ktorá je ich záložnou veriteľkou.

„Tieto informácie sa dostali na verejnosť niekoľko mesiacov po tom, čo som ako poslanec podal v tejto veci trestné oznámenie 23. novembra 2018. Pred pár dňami, presne 14. novembra 2019, som dostal od polície vyrozumenie, že na základe jeho podania začala trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku,“ povedal Rajtár (Demokratická strana).

Demokratická strana je presvedčená, že účinnosť v boji s organizovaným súvisí s tým, ako štát dokáže zabrániť legalizácii príjmov z trestnej činnosti.

„Štát by mal dokázať obmedziť či zrušiť vlastnícke práva kriminálnych živlov k majetku, ktorý bol alebo mohol byť získaný na základe nelegálnych aktivít. To sa týka aj majetku Mariana Kočnera i odsúdeného Ladislava Bašternáka. Štát však v oboch prípadoch zlyháva. My sa pýtame ministerky vnútra Denisy Sakovej a ministra spravodlivosti Gábora Gála, či je príčinou absencia dobrých zákonov, alebo absencia vôle ľudí, ktorí zastupujú štát, včas a účinne konať,“ uzavrel poslanec Demokratickej strany Rajtár.