Natália Blahová
Tlačové oddelenie 26. novembra 2019

Blahová sa nemýlila. V Čistom dni sa diali hrozné veci

Nečakáme, že sa strana Smer-SD a osobitne minister práce a sociálnych vecí Ján Richter a poslanec Erik Tomáš ospravedlnia za svoje nevyberané útoky na poslankyňu NR SR Natáliu Blahovú za jej snahy zastaviť sexuálne zneužívanie a týranie maloletých v resocializačnom centre Čistý deň.

Ďalší rozsudok, ktorým súd odsúdil bývalého kuchára za pohlavný styk so štrnásťročnou  chovankyňou, však potvrdzuje, že informácie, ktoré získala poslankyňa Blahová na základe osobných rozhovorov s klientmi Čistého dňa a ich rodičmi, boli pravdivé.

„Preto je celkom nepochopiteľná snaha ministra Richtera i vedenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny zastierať a bagatelizovať problémy v Čistom dni a rovnako aj poslanca Smeru-SD Erika Tomáša, ktorý vynaložil veľa síl na ochranu vedenia tohto resocializačného centra,” reagovala na rozsudok súdu poslankyňa NR SR z DS N. Blahová a zároveň zdôraznila, že „ich správanie bolo neodpustiteľné. Preto je legitímne vysloviť domnienku, že ak by mali osobný prospech z toho, aké pomery vládnu v Čistom dni, nekonali by inak.”

Demokratická strana je nútená skonštatovať, že väčšiu pozornosť ako ľuďom v sociálnych zariadeniach venujú na Slovensku štátne orgány hnilým rajčinám, ktoré sa občas vyskytnú na pultoch obchodov. Tam sú kontrolóri prísni. Konajú sa tlačové besedy a udeľujú vysoké pokuty. Ale pokiaľ ide o zdravie, bezpečnosť a morálny vývoj ľudí, teda o ich ústavou chránené práva, po ktorých šliapu osoby s prepojeniami na Smer-SD, štát je ochromený. Naopak cieľom útokov sú tí, ktorí na nedôstojné podmienky a kriminálne praktiky upozornia.

„Vyzývam ministra Richtera a poslanca Tomáša, aby našli v sebe odvahu a ospravedlnili sa aspoň obetiam,” vyhlásila N. Blahová.