Tlačové oddelenie 6. novembra 2019

DS: Fico je ekonomický diletant a škodí občanom

Požiadavka predsedu Smeru-SD Roberta Fica na dvojnásobné zvýšenie bankového odvodu je znakom ignorancie fungovania bánk a trestuhodnej neznalosti ekonomických súvislostí. Myslia si to poslanci NR SR Jana Kiššová a Jozef Rajtár (obaja z Demokratickej strany).

„Podľa prepočtov Národnej banky Slovenska by zvýšenie odvodu z 0,2 na 0,4 percenta z bankových vkladov predstavovalo až 33-percentný podiel na ich zisku. Vláda by vďaka tomu dostala do štátnej pokladnice vyššie príjmy, ale cenou by boli vyššie bankové poplatky pre občanov a podnikateľov, výrazne oslabená schopnosť bánk čeliť nepriaznivým podmienkam na trhu, ktoré vyžadujú vytváranie vyšších rezerv alebo posilnenie kapitálu,“ povedala predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti J. Kiššová.

Podľa poslanca DS a člena parlamentného finančného výboru Jozefa Rajtára by v krajnom prípade mohla nastať situácia, keď by štátom umelo znížená ziskovosť bánk niektoré menšie banky z trhu vyhnala, pričom žiadne nové by na slovenský bankový trh neprišli. „V konečnom dôsledku by sa tak oslabila konkurencia, na čo doplatia spotrebitelia. A to všetko preto, lebo táto vláda nevie alebo nechce zodpovedne hospodáriť,“ uzavrel poslanec Rajtár.