Tlačové oddelenie 3. decembra 2019

DS: Čitateľská negramotnosť školákov je hanba Pellegriniho vlády

Aj najnovšie medzinárodné merania čitateľskej gramotnosti dosvedčujú, že Slovenská národná strana v školskej politike totálne zlyhala. V renomovaných testoch PISA žiaci na Slovensku v tejto kategórii znova skončili pod priemerom OECD i V4. Tvrdí to vo svojom stanovisku Demokratická strana (DS).

„Slovenskú národnú stranu zaujímali kšefty s eurofondmi namiesto zlepšovania zručnosti školákov. Pritom porozumenie textu je základom vzdelania, základom schopnosti ľudí čeliť dezinformáciám, ich estetického cítenia, ako aj schopnosti rozumieť svetu v širších súvislostiach. Slovenská ekonomika nebude konkurencieschopná, ak zo slovenského štátneho vzdelávacieho systému budú vychádzať nevzdelaní ľudia. Podpriemer v čitateľskej gramotnosti je hanbou Pellegriniho vlády, hanbou Smeru-SD, ktorý nechal školstvo napospas lúpežníkom zo SNS,“ uviedol poslanec NR SR a volebný líder DS Jozef Rajtár a doplnil, že žiadna zodpovedná zmena so Smerom neprichádza, len staré poriadky s vynovenou fasádou.

„Spravodlivosť, školstvo, zdravotníctvo a podnikateľské prostredie sú kľúčové oblasti, ktoré musia prejsť výraznými zmenami, aby sa na Slovensku zastavil úpadok a životná úroveň ľudí mohla dlhodobo rásť. Demokratická strana bude tieto pozitívne zmeny presadzovať so všetkou rozhodnosťou,“ dodal garant DS pre školstvo Tibor Kramár.