Tlačové oddelenie 24. januára 2020

DS: Ústavný súd SR nám dal za pravdu, eKasu treba zrušiť

Demokratická strana od začiatku považuje eKasu za zle nastavený a nepripravený projekt. Tento názor potvrdil aj Ústavný súd SR, ktorý vo svojom uznesení prijal návrh skupiny poslancov NR SR na ďalšie konanie.

„Z obsahu rozhodnutia Ústavného súdu SR je zrejmé, že ten považuje otázky ústavnosti nastolené v našom návrhu za právne významné, keďže sa dotýkajú, citujem, ‘ústavne citlivej a dôležitej témy ochrany súkromia a osobitne ochrany osobných údajov v digitálnom prostredí v tejto veci predstavovanom systémom eKasa,‘“ povedal na úvod dnešnej tlačovej besedy volebný líder Demokratickej strany a poslanec NR SR Jozef Rajtár.

Ústavný súd podľa jeho slov v uznesení skonštatoval, že kompetentní ľudia z finančnej správy kvôli svojej chamtivosti neváhajú siahať na osobné údaje užívateľov. Finančnej správe je súkromie ľudí ľahostajné. „Demokratická strana online  eKasu zruší,“ vyhlásil J. Rajtár.

Poslanec NR SR Ľubomír Galko je presvedčený, že na Slovensku už nestačia kozmetické zmeny ani pekne znejúce slová typu „hlavu hore“, ale treba rázne konať.

„Na Slovensku je dosť finančných prostriedkov pre všetkých slušných ľudí. Len na to vo vláde nesmú sedieť Kočnerovci a Gorily, ale ľudia ako Jozef Rajtár. Slušnosť musí zvíťaziť,“ uzavrel Ľ. Galko.

Téme je venovaná 1. časť tlačovej besedy: