Miroslav Ivan
Tlačové oddelenie 26. novembra 2019

M. Ivan: Zistenia NKÚ ohľadom mýtneho systému sú pre prokurátora

Zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), že Národná diaľničná spoločnosť (NDS) dostáva z jedného eura mýta len 45 centov, pričom až 48 centov dostáva jeho prevádzkovateľ, spoločnosť SkyToll, sú podľa poslanca NR SR Miroslava Ivana z Demokratickej strany šokujúce. Dokazujú, že vo verejnej súťaži, ktorú v roku 2008 manažovala vláda Roberta Fica, dostal verejný záujem K.O.

A nielen tým, že nakoniec vyhrala najdrahšia ponuka, ale aj tým, že Ficova vláda prihrala majiteľom SkyTollu vysoké výnosy počas celej platnosti zmluvy.

Rovnako šokujúce je aj zistenie kontrolórov NKÚ, že celá infraštruktúra elektronického mýta zostane vo vlastníctve súkromníka.

„Demokratická strana považuje takéto zmluvné podmienky za absolútne škandalózne. Podľa nášho názoru je tu podozrenie, že ľudia, ktorí zodpovedali za prípravu verejnej súťaže vrátane nastavenia zmluvných podmienok, sa dopustili niekoľkých trestných činov – zneužitia právomocí verejného činiteľa, porušenia povinností pri správe cudzieho majetku a brania úplatku. Žiadame, aby sa orgány činné v trestnom konaní zisteniami NKÚ zaoberali,“ povedal poslanec NR SR a člen hospodárskeho výboru parlamentu Miroslav Ivan.

Opozičný Poslanec Ivan zároveň vyzval ministra dopravy Árpáda Érseka, aby sa vyvaroval akýchkoľvek krokov, ktoré by znamenali predĺženie nevýhodnej zmluvy so spoločnosťou SkyToll.

„Naopak, žiadame ho o vypracovanie a zverejnenie analýzy celej situácie vrátane rôznych alternatív, ktoré bude mať štát k dispozícii po tom, ako súčasná zmluva so SkyTollom skončí, teda po 1. januári 2023,“ uzavrel poslanec Ivan.