Jozef Rajtár
Tlačové oddelenie 5. decembra 2019

J. Rajtár, ktorý čelí trestnému oznámeniu a žalobe od Kukuliho: Nezastrašia ma

Ak si dovoľuje zastrašovať mňa ako poslanca slovenského parlamentu, predstavte si, s akou aroganciou musí vystupovať voči bežným ľuďom, komentoval poslanec NR SR Jozef Rajtár (Demokratická strana) trestné oznámenie a civilnú žalobu, ktorú podal na neho Albánec Husniriza Kukuli. Ten žiada od poslanca verejné ospravedlnenie a 50-tisíc eur.

Kukuli tvrdí, že Rajtár neprávom označil jeho a jeho rodinu za albánskych mafiánov. „Je to, samozrejme, nezmysel, pretože na tlačovej besede som len citoval z článku, ktorý vyšiel v Aktualitách 23. mája 2018. A uvádza sa v ňom, že Rami Kukuli spolu s Erenom Kukulim‚ bol medzi podnikateľmi, ktorých NAKA označila ako členov Aličaušiho organizovanej skupiny, podozrivej z karuselového podvodu. ‘A ďalej, že ‚ Kukuliovci sú vplyvná albánska rodina, ktorá sa usadila v Leviciach. Odtiaľ pochádza aj terajší šéf finančnej polície NAKA Bernard Slobodník. Krátko predtým, ako sa agentúra v roku 2016 zamerala na podnikanie Albáncov, sa na internete objavil anonymný spis, ktorý opisoval jeho prepojenie na Kukuliovcov‘,“ uviedol J. Rajtár.

O činnosti Kukuliovcov či ich prepojeniach na odsúdeného Antonina Vadalu alebo Máriu Troškovú podrobnejšie písali médiá (napríklad tu a tu). „V situácii, keď je Mária Trošková odstavená, obchodný partner Vadala v Taliansku v base, je balkánska vetva týchto transakcií na slobode a teší sa pohode a dobrému zdraviu,“ povedal opozičný poslanec.

Rajtár na tlačovej besede tiež informoval, že zváži požiadať políciu o zabezpečenie ochrany svojej rodiny, keďže má malé deti. Pripomenul, že dokonca nemecká tajná služba BND monitorovala možné protiprávne aktivity albánskeho klanu Osmani, ktorý mal podľa medializovaných informácií nadviazať na Slovensku veľmi silný vzťah s rodinou Kukuli.

„Pýtam sa, ako postupuje polícia pod vedením prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského a ministerky vnútra Denisy Sakovej. Takmer dva roky po zverejnení závažných podozrení a skutočností o balkánskych klanoch sa nič nepohlo. Prečo Lučanského polícia nekoná v prípade Vadalovho obchodného partnera?“ pýta sa Jozef Rajtár.

Poslanec NR SR Ľubomír Galko upozornil, že pokiaľ chceme zo Slovenska urobiť lepšiu krajinu, nemôžeme sa zastaviť na polceste a musíme rozkladať organizované skupiny na celom Slovensku, aj v jednotlivých mestách. „Musí to byť pod drobnohľadom orgánov činných v trestnom období. Osobne využijem všetky možnosti, ktoré mám, aby som zistil, ako sa týmto lokálnym skupinám orgány na to určené venujú, monitorujú a ako chcú zabezpečiť, aby sme sa jedného dňa dostali do situácie, keď poslanci NR SR a novinári nebudú suplovať ich činnosť,“ doplnil Ľ. Galko.