Stop Putin
Natália Blahová 25. februára 2022

Pripraviť ho o moc

V tejto chvíli počúvam správy o tom, že ruské vojenské sily práve zasiahli kryt vedľa ukrajinskej materskej školy. Obeťami sú aj deti.

Včera vyšli do ulíc ruských miest desaťtisíce ľudí, ktorí protestovali proti vojne a prezidentovi Putinovi. Viac ako tisíc z nich bolo zatknutých. Sú rovnako ako my vydesení, smutní a sklamaní z agresie, zabíjania a násilia, ktoré nepatrí do civilizovaného sveta nového tisícročia.

Vyslali dôležitý signál o tom, že Putin a ruská administratíva nemá podporu svojich vlastných občanov. Že jeho kroky a agresia nemá legitimitu od ľudí, ktorých krajinu má spravovať.

Aj autokrat a monarcha potrebuje svojich poddaných. Ak nie nápomocných, tak aspoň poslušných a poddajných. Lebo krajina bez ľudí je len skelet, šupka a prázdny obal. Ak nie je komu vládnuť, nie ste vládcom.

Ruský ľud má dnes veľkú moc. Má silu zastaviť vojnu zvnútra a pripraviť zlomoc o moc. Sami si ešte spomíname, aké ťažké, nebezpečné a bolestné je stavať sa na odpor diktatúre. Verme preto v ich vytrvalosť a silu a držme im v tom palce.