Auschwitz
Demokratická strana 27. januára 2021

Stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič

Nech naveky zostane výkrikom zúfalstva a výstrahou pre ľudstvo to miesto, na ktorom Hitlerovci zavraždili asi poldruha milióna mužov, žien a detí, zväčša Židov z rôznych krajín Európy.“ Auschwitz – Birkenau 1940 – 1945

Dnes si pripomíname 76 výročie oslobodenia najväčšieho nacistického koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau. Tábora, ktorý je najväčším symbolom pripomínajúci šialené zverstvá, ktoré napáchal zvrátený fašistický režim na občanoch našej planéty. Celkový odhadovaný počet židovských obetí vo všetkých koncentračných táboroch je šesť miliónov. Zabúdať však nesmieme ani na obete iných národností.

Na milióny obetí, ktoré sa previnili len tým, že sú „iní.“ Že vyznávali iné náboženstvo, že boli inej národnosti, že mali iné politické zmýšľanie, alebo boli inej sexuálnej orientácie. Milióny lások, nádejí a túžob.

Hoci od týchto strašných udalostí uplynuli desiatky rokov, my nikdy nesmieme zabudnúť. Nech sú nám tieto šialené udalosti navždy mementom, čoho je „pán tvorstva“ schopný vykonať na svojom blížnom.

K prebudeniu zla, ktoré máme v nás, stačí prekvapivo málo. Neobmedzená moc, pýcha, vzletné reči, pocit nadradenosti, správny a silný vodca. Ten identifikuje nepriateľa, ktorý môže za Vaše chyby a trápenia, hoci viete, že to tak nie je. A potom prídu horiace fakle, uniformy a slávospevy.

Sú chvíle, kedy sa dokážu podobnými chúťkami nadchnúť tisíce ľudí, či dokonca národy. Vyhrať s nimi boj nie je ľahké, ale ľahostajnosťou a zatváraním si očí pred nepríjemným sa dosiahne presný opak. Ak Vám zbijú suseda, pretože je „iný“ a vy sa ho nezastanete, vybrali ste si ľahšiu cestu. Ale je možné, že raz sa to stane aj Vám, a na tej zemi budete ležať Vy. Edmund Burke to vystihol najlepšie:

Na to, aby zlo zvíťazilo, stačí málo: aby dobrí ľudia nerobili nič.

Holokaust bol, človek nemusí byť historik, a ľudia a strany, ktoré podporujú fašizmus sú zlí.