Jozef Rajtár
Jozef Rajtár 17. novembra 2021

Jozef Rajtár o odkaze Novembra

Deň boja za slobodu je symbolický, ale aktuálny. Nástupcom totalitného režimu sa stali oligarchovia. A ich poskok Robert Fico, so svojím Smerom.

Totalita sa neskončila jedným dňom, ním iba odštartoval dlhý proces premeny spoločnosti. Veľmi rýchlo si za Mečiara stredná vrstva papalášov rozchytala Slovensko ekonomicky. Rozkradnutím bánk, podnikov, priamo a cez kupónovú privatizáciu. Neskôr si väčšina z nich vytvorila stranu Smer a ako svojho „manažéra“ si najali Roberta Fica. Pre nich výborná voľba, pre ostatných smola.

Zatiaľ čo Fico hral na scéne divadielko pre naivné masy, za scénou sa porcioval štát. Miliardy z energetiky, schém DPH, železníc, zdravotníctva, štátnych IT zákaziek…

Skupinke oligarchov nehovorí nič rozvoj krajiny, rozumejú len drancovaniu. Nedokážu dať ani minimálnu hodnotu naspäť, nedokážu ani len postaviť diaľnicu, nech majú ľudia aspoň niečo. Slovensko je pre nich len dojná krava.

Teraz sa akoby triasla pôda pod týmto totalitným režimom, preto tak kope, zúri. Bojujú o všetko a ak budeme ľahostajní, tak opäť vyhrajú. „Pelle bude ďakovať“ a vyzdvihovať si od nich pravidelne svoju škatuľu od šampanského. A dvanásť ďalších rokov počúvať o istotách a chodiť po rozbitých cestách a chodníkoch.

Boj za slobodu nemôže zostať na pleciach hlúčika vyšetrovateľov robiacich si svoju prácu. Vláda a každý, kto vie, musí mať vôľu robiť aktívne kroky. Dať do poriadku najkľúčovejšie inštitúcie, políciu, finančnú správu, súdnictvo, prokuratúru.

To je odkaz 17. novembra.