Jozef Rajtár
Jozef Rajtár 20. septembra 2021

Je to jasné

Situácia nikdy nebola prehľadnejšia – mafia musela odokryť karty.

Počúvame rôzne komentáre o tom, ako je v polícii zamotaná a neprehľadná situácia. V skutočnosti nebola nikdy situácia krištáľovo priezračnejšia.

Mafia odkryla všetky karty a ukázalo sa kto za ňu kope. Časť inšpekcie – krytá augustovým zásahom generálnej prokuratúry – tvrdo udrela na vyšetrovateľov NAKA bojujúcich dlhé roky s organizovaným zločinom.

Zároveň dostala na frak téza o tom, že celý boj s mafiou a korupciou zabezpečí niekoľko vyšetrovateľov NAKA. Napriek tomu, že sú to dlhými rokmi ostrieľaní bojovníci s organizovaným zločinom, proti presile sa dokázali prebrodiť len potiaľto.

A aj doterajšie výsledky sú rekordom a zázrakom. Z najväčšou pravdepodobnosťou budú oslobodení druhostupňovým alebo najvyšším súdom.

Mafii sa však podaril husársky kúsok – pošpiniť a narušiť ich prácu. A o to hlavne išlo. Zároveň však mafia odkryla svoje kone v silových zložkách a v „systéme spravodlivosti“.

Museli sa pod svoje dielo verejne podpísať. Táto situácia teraz musí prebrať zo sladkého spánku vládu a vládnu koalíciu, inak im to voliči spočítajú.

Na nich je systematická zmena celého systému bŕzd a protiváh. Aby žiadna inštitúcia nemala príliš veľa moci a každá bola pod patričnou kontrolou. Na nás ostatných je na tieto zmeny tlačiť každým demokratickým prostriedkom.

A kto chce jednoduchý návod na orientáciu sa v situácii, nech sa páči. Stačí sledovať prejavy Fica, či Pellegriniho. Pravda je pravým opakom toho, čo hovoria.