Miroslav Ivan
Demokratická strana 16. septembra 2020

Konečne vieme, čo ideme stavať

Dnes vláda schválila priority vo výstavbe diaľnic, rýchlostných ciest, ciest 1. triedy a opráv existujúcej cestnej siete. Môžeme len konštatovať, KONEČNE.

Náš garant pre Dopravu, Miroslav Ivan celé predchádzajúce volebné obdobie upozorňoval na to, že nie je možné, aby pretrvávala doba, kedy sa predbiehali primátori a starostovia obcí a politicky pretláčali rozvoj cestnej siete v svojom regióne na ministerstve dopravy.

Projektové prípravy sa spúšťali a zastavovali podľa toho, kto aký tlak vyvíjal. Dokonca sme boli svedkami, kedy samotný minister Érsek štrajkoval s ľuďmi na prechode pre chodcov.

Tieto časy sú preč a zdá sa, že prišlo na naše slová, že bez nastavenia priorít to už ďalej nejde. Dobré kritéria pri plánovaní rozvoja cestnej siete dajú odpoveď na otázky občanom, ktorí už dlho na ne čakajú. Bez kvalitnej cestnej siete totiž nie je možné očakávať ekonomický rozvoj.

A len ak budeme systémovo postupovať pri výstavbe základnej cestnej siete, zabránime obrovským regionálnym rozdielom, kedy sa mnohí sťahujú do hlavného mesta za prácou a to vytvára nový tlak na dopravné koridory v okolí Bratislavy. Naopak, plán, ktorý dnes bol predstavený, znamená, že investície pôjdu ďalej na východ Slovenska a mnoho tých, čo za prácou cestovali do Bratislavy sa vrátia domov. Budeme pozorne sledovať ďalšie kroky ministra Doležala , či ustojí tento ekonomický plán rozvoja cestnej siete.