Jozef Rajtár
Tlačové oddelenie 28. novembra 2019

J. Rajtár: Lex Haščák je možno až za hranicou Ústavy SR

Poslanci Demokratickej strany dajú v prvom čítaní šancu návrhu zákona,  ktorý má zakázať krížové vlastníctvo v zdravotníctve. Verejnosť ho pozná pod označením Lex Haščák. Majú však proti nemu niekoľko vážnych výhrad.

„Prvá je tá, že proti kriminálnym praktikám treba bojovať prostriedkami trestného práva. My podávame kvalifikované trestné oznámenia a ľudia ako Kočner a Bašternák sú na základe nich vo väzbe,“ uviedol poslanec NR SR a podpredseda DS Jozef Rajtár.

Druhou výhradou poslancov Demokratickej strany je, že návrh v jeho dnešnej podobe zasahuje do vlastníckych práv  občanov, a to formou, ktorá môže byť až za hranicou ústavnosti, pretože  obmedzuje vlastnícke práva bez náhrady a je otázka, či aj vo verejnom záujme.

PS/Spolu ako autori návrhu podľa J. Rajtára nedokázali rozptýliť pochybnosti ani o reálnosti svojho zámeru. „Pýtame sa, ako chcú zabrániť tomu, aby si po prijatí tohto návrhu zákona akcionári spoločnosti Penta nerozdelili jednotlivé zdravotnícke segmenty medzi seba. Teda poisťovňu Dôvera, polikliniky, nemocnice či sieť lekární Dr. Max, čím síce formálne naplnia literu zákona, ale v skutočnosti sa nič nezmení. Na to PS/Spolu neodpovedajú,“ povedal.

Poslanec Demokratickej strany  si je istý, že problém slovenskej spoločnosti so zákonnosťou a postihovaním korupcie nie je v krížovom vlastníctve. „Je v tom, že celé roky si spolitizované orgány činné v trestnom konaní neplnili svoje povinnosti a pracovali v službách mafie. Toto je priorita – vrátiť polícii, prokuratúre a súdom ich pôvodný zmysel. Nie predkladať populistické návrhy, ktoré nič neriešia a len vyvolajú nekonečná právne spory. Nakoniec si to odnesú občania, pacienti. Ak sa PS/Spolu nepodarí návrh dať do ústavne komfortnej podoby a vyriešiť nastolené otázky, v druhom čítaní  s našimi hlasmi nemôžu rátať,“ uzavrel volebný líder DS J. Rajtár.