Tlačové oddelenie 16. decembra 2019

DS: Žiadame premiéra Petra Pellegriniho záverečnú správu o tunelovaní eurofondov

Demokratická strana žiada vládu Petra Pellegriniho, aby predložila teraz, na konci volebného obdobia, občanom účet o čerpaní eurofondov.

„Jeho súčasťou musí byť nesporne aj to, koľko miliónov eur Európska komisia odmietla Slovensku preplatiť po tom, čo zistila machinácie s eurofondmi a štát ich bude musieť Bruselu vrátiť,“ uviedol podpredseda  Demokratickej strany a poslanec NR SR Jozef Rajtár.

Podľa jeho slov machinácie s eurofondmi predstavujú dôkaz o skorumpovanosti  vlád Smeru-SD a o ich zlodejskej povahe, ako o tom vypovedá aj medializovaný prípad, keď európsky kontrolóri zistili extrémne predraženie online kurzov a ministerstvo školstva musí vrátiť Európskej únii takmer 30 miliónov eur.

„Takýchto prípadov je nepochybne viac a môžu dosahovať dokopy aj stovky miliónov prehajdákaných, rozkradnutých či korupčných eur. Občania majú právo vedieť, koľko peňazí z Európskej únie Slovensko mohlo minúť a koľko neminulo pre neschopnosť manažovať eurofondy efektívne vo verejnom záujme. A takisto majú právo poznať sumu, ktorú Slovensko bude z tých minutých eur musieť vrátiť Bruselu. Tieto dva údaje ukážu pravdu o eurofondoch, teda  pravdu o vládach Fica a Pellegriniho,“ zdôraznil volebný líder DS J. Rajtár.

Poslanec Demokratickej strany a člen bezpečnostného výboru parlamentu Ľubomír Galko v tejto súvislosti vyzýva  policajného prezidenta Milana Lučanského, aby zosumarizoval výsledky policajného vyšetrovania, ktoré sa týka defraudácií eurofondov. „Nerozumieme, ako je možné, že Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) v zmienených online kurzoch za 30 miliónov eur zistí závažné porušenia európskych pravidiel, ale slovenská polícia toto škandálne predraženie s jasnými obrysmi podvodu nepovažuje za trestný čin. To je škandál,“ uzavrel Ľ. Galko.