Iveta Fulková
Demokratická strana 18. januára 2021

Testovanie? Problém vidíme inde

Fungovanie Mobilných Odberových Miest je kľúčové. Celoplošné testovanie na Covid 19, o ktorom včera rozhodla Vláda SR, považuje Demokratická strana za šikanovanie občanov, samospráv i zdravotníkov. Je to ďalšie plytvanie finančných a personálnych zdrojov.

Naopak, to, čo Slovensko potrebuje, je zabezpečiť dobré fungovanie mobilných odberových miest. Otestovanie symptomatického (s príznakmi) pacienta v MOM znamená rýchle odlíšenie , či sa jedná o pacienta s Covid ochorením – a ten ide ihneď do karantény, alebo ide o iné ochorenie a pacient môže bezpečne ísť k svojmu všeobecnému lekárovi na ďalšie vyšetrenie.

Ešte do minulého týždňa MOM testovali každého, kto mal príznaky ochorenia, bez nutnosti objednania. V súčasnosti však už je potrebné sa na testovanie vo väčšine MOM vopred objednať. Znamená to zásadné zhoršenie prístupu k zdravotnej starostlivosti pre občanov.

Demokratická strana ústami jej členky a všeobecnej lekárky MUDr. Ivety Fulkovej vyzýva ministerstvo zdravotníctva, aby zabezpečilo zriadenie dostatočného počtu MOM a to aj v obciach s počtom obyvateľov nižším ako 5 tisíc.

Súčasne je nutné zabezpečiť v mestách fungovanie aspoň jedného MOM, v ktorom nie je potrebné vopred sa objednať. Mnoho seniorov a ľudí zo slabších sociálnych skupín nemá tú možnosť – nemajú mobil, či prístup na internet – pritom ide o najrizikovejšie skupiny a ich bezodkladné otestovanie už pri prvých príznakoch ochorenia je kľúčové.

Potom by sme nepotrebovali žiadne celoplošné šikanovanie zdravých ľudí. Len tak môžeme zabezpečiť plnohodnotnú starostlivosť o pacientov a zbytočne nezaťažovať už dnes vyčerpaných lekárov na COVID pracoviskách a urgentných oddeleniach v nemocniciach.