COVID-19
Demokratická strana 2. septembra 2020

Chytáme mačku za chvost

Pricestoval som na Cyprus. Ešte na letisku všetkých z lietadla testovali a na druhý deň sme mali výsledok v SMS-ke. Aké prosté!“ toľko osobná skúsenosť odborného garanta Demokratickej strany pre zdravotníctvo MUDr. Michala Buceka.

V čom je problém otestovať ľudí (aspoň z rizikových krajín) vracajúcich sa na Slovensko s tým, že majú počkať doma na výsledok testu do 48 hod a informovať ich o výsledku SMS správou? Prioritne treba vyšetriť práve týchto občanov. Inak následne “po funuse” naháňame všetky možné aj nemožné kontakty pozitívnych ľudí.

Samozrejme, že potom chýbajú prostriedky aj kapacity zachytiť ďalších, čo prichádzajú na Slovensko. Od občanov iných krajín, čo prichádzajú za prácou k nám (s výnimkou pendlerov) žiadajme negatívny test na Covid-19 pri vstupe. A tých, čo Slovensko použijú len ako tranzit pri návrate z dovolenky, treba na hraniciach poučiť a poslať ďalej.

Čo ponúkla vláda? Poslali sme hospodárstvo krajiny “do kolien” v čase, keď denný nárast pozitívnych na Slovensku bol cca 0-5 prípadov. Dnes sa čísla pohybujú v desiatkach a všetko je ok?

Lokálne či regionálne sa mali aktívne vyhľadávať kontakty aj vtedy, keď situácia na Slovensku bola priaznivá, mohli sme to mať pod kontrolou. Boli aj karanténe zariadenia. A štát mohol fungovať tak, ako dnes. Firmy sa budú z tých opatrení spamätávať mesiace a roky. Cestovné kancelárie dúfali, že straty z úvodu leta aspoň trochu nahradia jesennými dovolenkármi. Namiesto toho, vláda pod heslom “nepokazme si to” uvaľuje na neurčito “karanténu” na vyhľadávané destinácie Slovákov. A to v mesiacoch, kedy tam už toľko turistov nechodí. Česká republika vyhodnocuje stav pravidelne na denných, resp. týždenných dátach a takto drasticky do trhu nezasiahla.