Tlačové oddelenie 25. januára 2020

DS: O regionálnej vlakovej osobnej doprave by mali rozhodovať VÚC. Výzva kompetentným

Demokratická strana presadzuje, aby aj o regionálnej vlakovej osobnej doprave rozhodovali vyššie územné celky, a nie štát. Povedal to poslanec NR SR a garant Demokratickej strany pre dopravu Miroslav Ivan.

Reagoval tak na spory medzi banskobystrickou župou a SAD Zvolen. „Ak by župy mohli koordinovať okrem autobusovej dopravy aj regionálne osobné vlaky, mohli by pružne reagovať aj na takúto vyhrotenú situáciu, ktorá nastala v banskobystrickej župe, keď SAD Zvolen mieni pre konflikt s novým vedením samosprávneho kraja odstaviť občanov od prístupu k verejnej autobusovej doprave,“ zdôraznil M. Ivan. 

Teraz by ministerstvo dopravy a ZSSK mali pozorne sledovať, ako sa situácia vyvinie a tam, kde je to možné, nahradiť výpadky autobusov vlakmi. „Lenže toto je strašne ťažkopádne a nepružné. Demokratická strana preto presadzuje, aby autoritou pre oba typy regionálnej osobnej dopravy, teda autobusy a regionálne vlaky, boli vyššie územné celky. Výsledkom bude, že kraje nebudú prosiť štát o zlaďovanie regionálnych autobusov a vlakov, ale nastavia si to sami. A v prípade takých situácií, ako nastala teraz, budú môcť kraje oveľa rýchlejšie reagovať na núdzovú situáciu a nahradiť výpadky autobusovej dopravy regionálnymi vlakmi. Prípadne naopak, ak by nastal problém vo výluke regionálnych vlakov, tak autobusmi,“ tvrdí poslanec parlamentu M. Ivan.

Demokratická strana podľa podpredsedu strany Jozefa Rajtára vyzýva vedenie župy a SAD Zvolen, aby pokračovali v rokovaniach a našli prijateľné riešenie bez toho, aby sa z občanov robili rukojemníci. „Nepáči sa nám, že spor dospel až do tohto štádia. Ako k tomu prídu bežní ľudia, ktorí potrebujú ísť do práce alebo k lekárovi?“ pýta sa poslanec NR SR a volebný líder DS J. Rajtár.