Tlačové oddelenie 17. decembra 2019

Slovensko môže prísť o vodný zdroj pre 2,5 milióna ľudí! Podali sme podnet na Generálnu prokuratúru

Neschopnosť či účelovosť ministerstva životného prostredia a príslušných úradov štátnej správy (okresné úrady, obce) spôsobuje, že v Šamoríne je ohrozený vodný zdroj pre 2,5 milióna obyvateľov Slovenska, čiže polovicu republiky. Na tlačovej besede na to upozornili predstavitelia Demokratickej strany.

Devoloperi, resp. investori chcú stavať na miestach v okolí Šamorína, ktoré majú zasahovať do pásma hygienickej ochrany, resp. znemožňujú jeho rozšírenie. Zaujímavosťou je, že pozemky v tejto časti vlastní aj manželka ministra dopravy Árpáda Érseka, ktorá tam chce postaviť bytovky. „Verejný záujem ľudí musí mať prednosť pred individuálnymi záujmami developerov. V tomto prípade to však absolútne neplatí a kompetentné úrady sa tomu len nečinne prizerajú, resp. prehadzujú si loptičky zodpovednosti,” informoval občiansky aktivista a geofyzik Július Kovács.

Aktivisti v tejto súvislosti podali trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru, rozdali informačné letáky v Hamuliakove, Šamoríne a Kalinkove. Cieľom je, aby sa definitívne zastavila výstavba v okolí vodného zdroja. „Čo sa týka výstavby, ktorá tam už prebehla, čiže Dunajskej Riviéry, treba ju zmonitorovať kontrolnými vrtmi. V prípade, ak sa potvrdí znečistenie, treba pouvažovať o odškodnení občanov a likvidácii výstavby,” uviedol J. Kovács a doplnil, že ak rozhodnutia ohľadne pozemkov a výstavby neprebehli v súlade so zákonmi, podajú podnet na stíhanie osôb, ktorí situáciu zavinili.

Poslanec NR SR a volebný líder Demokratickej strany Jozef Rajtár tvrdí, že Slovensko si musí chrániť svoje prírodné zdroje ako oko v hlave. „Žiaľ, na Slovensku dnes panujú iné záujmy, záujmy tzv. ‚našich ľudí’. Ja by som ich zhrnul ako Kočnerovci. Nemusí to byť nevyhnutne Marian Kočner, ale všetci ľudia, ktorí konajú veľmi podobne ako Kočner. Títo prenikli do každej oblasti nášho života vrátane mimoriadnej citlivej oblasti, akým je životné prostredie. Takýchto Kočnerovcov musíme v najbližších voľbách poraziť, aby sme sa dokázali odraziť od dna,” uviedol poslanec Rajtár.