Natália Blahová
Demokratická strana 30. novembra 2020

Demokratická strana stojí za Natáliou Blahovou

S údivom a rozhorčením sme prijali správu, že Čistý deň, n.o. žaluje Natáliu Blahovú vo veci „neoprávneného zásahu do dobrej povesti.“ Manželia Tománkoví žiadajú od nej okrem ospravedlnenia aj odškodné vo výške 60 000 eur. Demokratická strana plne podporuje Natáliu Blahovú a jej neúnavný boj proti bezpráviu páchanom na tých najslabších. V týchto súbojoch proti mocným vždy stála s odvahou a plným nasadením. Za deti, za ich práva a za spravodlivosť.

Písal sa rok 2016, keď Natália Blahová šokovala celé Slovensko svojím blogom Requiem pre znásilnené dievčatá o neuveriteľných podozreniach z porušovania zákona v resocializačnom zariadení Čistý deň. V priebehu pár dní si ho prečítali státisíce ľudí. Najmä vďaka tomu udalosti nabrali divoký spád. Celá krajina sledovala so zatajeným dychom kauzu, ktorá odkrývala špinu najhrubšieho zrna.

Verejnosť sa postupne dozvedala o sexuálnom zneužívaní maloletých dievčat, podozreniach z fyzického týrania, alkoholových párty, či o „sexe na rozlúčku.“ Ešte horšie však boli informácie o dianí v tomto zariadení, ktoré sa šírili len ústne, no pri ktorých nám tuhla krv v žilách. Na strane manželov Tománkových sa začali objavovať mená ako Kočner, Erik Tomáš, či Peter Tóth. No nielen oni, ale aj celá vtedajšia politická moc robila všetko, čo bolo v jej silách, aby bránila spravodlivosti.

Čistý deň odolával dlho. V marci 2018, po dlhých a ťažkých bojoch však nezisková organizácia Čistý deň o akreditáciu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny konečne prišla. Doposiaľ boli odsúdení dvaja zamestnanci za sexuálne zneužívanie maloletých klientok zariadenia. V súčasnosti beží v súvislosti s Čistým dňom viacero vyšetrovaní pre podozrenia z týrania, šírenia toxikománie, ale aj pre finančné podvody.

Nevieme koľko špiny sa ešte podarí vyšetrovateľom a súdom odhaliť. Nevieme ani koľko zodpovedných sa podarí ešte odsúdiť. Ale veríme spravodlivosť. Vieme však isto, že ak Natália Blahová jediná zdvihla hlas a vo verejnom záujme a v záujme práv detí bojovala namiesto tých, ktorí to mali v pracovnej náplni, zaslúži si v tomto boji podporu nás všetkých.