Koncentračný tábor
Demokratická strana 13. októbra 2020

Vypočuli sme si rozsudok

Dlhé roky sme sa dívali na to, ako sa tlupy neonacistov a extrémistov vyškierajú do tváre slušným ľuďom, zákonom aj demokracii. Včera večer sme si vypočuli odsudzujúci rozsudok, ktorý podľa nášho názoru zásadným spôsobom zmení prístup verejnosti aj spravodlivosti k predstaviteľom týchto smrtonosných ideológií.

Marián Kotleba bol odsúdený na trest odňatia slobody na 4 roky a 4 mesiace. Zneužil deti s postihnutím. Dotiahol ich na pódium pred plnú sálu len preto, aby mohol odprezentovať neonacistickú symboliku. Pred súdom bolo preukázané, že si bol bez pochýb vedomý, čo tieto symboly znamenajú. Celé jeho verejné pôsobenie bolo popretkávané neonacistickými symbolmi a odkazmi a adorovaním fašistickej ideológie.

Nebezpečnosť týchto myšlienok je históriou overená. Výsledkom sú milióny mŕtvych civilistov – detí, žien, starcov, ktorí padli za obeť hitlerovským myšlienkam o nadradenej rase. Výsledkom sú milióny umučených, zmrzačených a zavraždených Židov, Rómov, ľudí s postihnutím. Výsledkom týchto myšlienok bola vojna, ktorá nemá v dejinách ľudstva obdoby pre zverstvá, ktoré v nej boli v mene tejto ideológie páchané. Preto je treba vnímať nebezpečnosť ľudí, ktorí vyvolávajú ducha týchto čias.

Demokratická strana stála v roku 1944 pri zrode Slovenského národného povstania, ako masívneho odporu Slovákov proti fašizmu. My, ich pokračovatelia, vieme, že tento zápas o demokratické princípy, slobodu a ľudské práva nesmieme nikdy opustiť. Pretože ak sa to stane, moci sa môže opäť chopiť ničivé zlo.