Tlačové oddelenie 28. januára 2020

DS: Pýtame sa, či bol Trnka zbavený obvinenia nadobro

Prešiel týždeň, čo bol bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka zbavený obvinenia. Demokratická strana sa pýta, či sa v jeho veci orgány činné v trestnom konaní odmlčali nadobro, alebo sa jeho trestné stíhanie v súvislosti s nahrávkou začne nanovo.

„Vidíme presvedčivé dôvody, pre ktoré by sa malo začať trestné konanie aj voči bývalému ministrovi financií Počiatekovi. Ten v súdnom spore štátnej firmy Tipos nechránil verejný záujem, ale jednoznačne záujem schránkovej firmy Lemikon. A Dobroslav Trnka namiesto toho, aby ako generálny prokurátor konal voči Počiatekovi, rozhodol sa jeho trestuhodný postup pred verejnosťou kryť. Škoda pre daňových poplatníkov pritom predstavuje zhruba 15 miliónov eur,“ povedal poslanec NR SR a volebný líder Demokratickej strany Jozef Rajtár.

Demokratická strana je znepokojená, ako sa k celej veci postavilo vedenie Policajného zboru a špeciálnej prokuratúry. „Toto je absolútne závažný prípad. Týka sa dvoch verejných činiteľov, bývalého ministra financií a bývalého generálneho prokurátora. Ich amorálne konanie videla na zázname celá republika, vyčíslená škoda je v miliónoch eur a nenájde sa nikto, kto by sa postavil pred verejnosť a celú situáciu vysvetlil. Jediná odpoveď je, že je to nevysvetliteľné,“ uviedol poslanec parlamentu z Demokratickej strany Ľubomír Galko, ktorý vyzval príslušného vyšetrovateľa a dozorového prokurátora, aby sa nedali nikým zastrašiť a konali.

„Táto výzva je o to naliehavejšia, že Lemikon sa opäť dožaduje na slovenských súdoch zmeny rozsudku vo svoj prospech,“ uzavrel opozičný poslanec Jozef Rajtár.