Tlačové oddelenie 10. januára 2020

Poslanci Demokratickej strany sú pripravení hlasovať za zníženie cestnej dane

Poslanci NR SR z Demokratickej strany sú pripravení podporiť na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu zníženie cestnej dane alebo predložiť vlastný návrh, ak to okolnosti dovolia. „To je naša reakcia na slová ministra financií Ladislava Kamenického, ktoré oznámil protestujúcim autodopravcom, že na takýto krok je potrebný súhlas koalície. Podľa nášho názoru na takýto krok je potrebný súhlas tých poslancov, ktorí chcú problémy v nákladnej doprave na Slovensku riešiť. Táto vládna koalícia už predsa reálne nefunguje, je alibistické sa na ňu odvolávať,“ povedal poslanec NR SR a volebný líder Demokratickej strany Jozef Rajtár.

Garant pre dopravu DS a člen hospodárskeho výboru parlamentu Miroslav Ivan tvrdí, že cestnú daň treba znížiť na najnižšiu úroveň vo V4. „Okrem zníženia cestnej dane treba prijať aj ďalšie opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia a cestnej infraštruktúry, aby sme našich dopravcov nediskvalifikovali voči ostatným v Európe,“ povedal Ivan. Podľa jeho slov mnohí slovenskí dopravcovia si preregistrovali firmy do zahraničia a tých treba prilákať naspäť. Príjmy z ich podnikania by sa tak vrátili na Slovenskom, čím by sa znížil výpadok zo zníženia cestnej dane.

„Vláda sa k autodopravcom správa vyslovene nepriateľsky, pričom bez efektívnej nákladnej dopravy ekonomika nemôže fungovať. Ak môže pre nich niečo urobiť ešte súčasný parlament, tak nečakajme, neuhýbajme a konajme,“ vyhlásil Rajtár.

Poslanec Ivan ho doplnil: „Autodopravcovia by mali vedieť, že návrh na zníženie cestnej dane na najnižšiu úroveň V4 som už predkladal, ale vďaka vládnej koalícii neprešiel ani prvým čítaním. Teraz minister financií šermuje výpadkom tridsiatich miliónov zo štátneho rozpočtu. Ale čo je to oproti stovkám miliónov, o ktoré prídeme pre neschopnosť tejto vládnej garnitúry efektívne manažovať výstavbu tunela Višňové alebo prevádzku mýta?!“