Natália Blahová
Tlačové oddelenie 19. decembra 2019

N. Blahová žiada okamžité odstúpenie komisárky pre deti Tomanovej

Poslankyňa NR SR a členka ľudskoprávneho výboru parlamentu Natália Blahová (Demokratická strana) žiada komisárku pre deti Vieru Tomanovú, aby bezodkladne odstúpila zo svojej pozície. Dôvodom sú nielen medializované informácie o jej kontaktoch s Marianom Kočnerom, ale aj rodinkárstvo na úrade, ktorý vedie.

„Úrad komisára pre deti sa stal zberným strediskom personálneho odpadu strany Smer-SD a rodinných príslušníkov Viery Tomanovej,“ vyhlásila opozičná poslankyňa z Demokratickej strany, odvolávajúc sa na informácie, s ktorými prišla Nadácia Zastavme korupciu.

„V úrade komisárky pre deti je napríklad zamestnaný prominentný colník. Netušíme, či komisárke pomáha preclievať deti. Ďalšia zamestnankyňa pani Vermešová figurovala pri neslávne preslávenom nástenkovom tendri. Bola šéfkou kontroly a blokovala protokoly. V úrade si Tomanová zamestnáva aj svojich dvoch bývalých poslaneckých asistentov. O ich odbornosti na prácu s deťmi nikde ani zmienky. Zamestnávať má podľa informácií nadácie aj svojho švagra a synovca. Ďalšou zamestnankyňou je jej bývalá štátna tajomníčka Kršíková, s ktorou si v minulosti navzájom vyúčtovávali konzultácie nad kávičkou v hodnote takmer 40 eur za hodinu. Pani Mátejová zas musela odísť z ministerstva preto, že pod jej vedením sa stratilo v Taliansku takmer dvesto detí, ktoré tam Slovensko poslalo do adopcie. Skutočne sa majú títo ‚kauzičkári‘ dnes zasadzovať za práva detí?“ pýta sa Blahová, ktorá chce zvolať mimoriadny Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny kvôli personálnemu obsadeniu na Úrade komisára pre deti.

Poslanec NR SR a volebný líder Demokratickej strany Jozef Rajtár tvrdí, že každá jedna sekunda Viery Tomanovej v pozícii komisárky pre deti je zlou správou pre Slovensko. „Dnes stoja pred súdom Marian Kočner a ďalší obžalovaní z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pred morálnym súdom dnes stojí aj Viera Tomanová,“ povedal J. Rajtár a na záver dodal: „Ľudia, ktorí sa s Kočnerom stretávali – ako Viera Tomanová –, musia opustiť verejný život a odísť do zabudnutia. My sme proti Kočnerovi a Kočnerovcom bojovali a budeme v tom naďalej pokračovať. Spolu totiž musíme na Kočnerovcov poraziť. Iba tak slušnosť na Slovensku zvíťazí.“