Tlačové oddelenie 6. decembra 2019

DS: Minister Érsek premárnil štyri roky. Hrozia nám Kurimany II

Ani po štyroch rokoch sľubovania Slovensko stále nemá stavebný zákon, ktorý by dbal na bezpečnosť ľudí. Demokratickej strane je veľmi ľúto, že minister dopravy a výstavby Árpád Érsek takto premárnil svoju šancu. Naopak, DS má riešenia a verí, že ich ako súčasť novej vlády bude môcť naplno zrealizovať.

Vo štvrtok sa skončila posledná schôdza NR SR tohto volebného obdobia. Demokratická strana na túto schôdzu predložila 5 návrhov zákonov, ktoré vládna koalícia hodila do koša. „Na čo však chceme špeciálne poukázať, to je zmena stavebného zákona. Tento zákon totiž v súčasnom stave predstavuje mimoriadne ohrozenie pre všetkých občanov,“ uviedla na dnešnej tlačovej besede Demokratickej strany poslankyňa NR SR Natália Blahová.

„Štyri roky počúvame od ministra dopravy, ako predloží do parlamentu nový stavebný zákon. Nedočkali sme sa. Napriek tomu sme my v Demokratickej strane niekoľkokrát predkladali malé novely stavebného zákona, aby sme to, čo je možné a priechodné v parlamente, v zákone zmenili,“ zdôraznil poslanec NR SR Miroslav Ivan. Ten za jednu  z dôležitých zmien stavebného zákona z dielne DS považuje zlepšenie bezpečnosti stavieb. „ Dnes môže realizačný projekt robiť ktokoľvek – teda aj predavač na trhu,“ zdôraznil M. Ivan a pokračoval, „Aj z tohto dôvodu sme už v septembri 2017 navrhovali zmenu zákona tak, aby aj realizačný projekt mohla vypracovať len autorizovaná osoba, ktorá je registrovaná.“

Ako dôvod predkladanej zmeny poslanec  Ivan uviedol niekoľko havárií stavieb a najmä tú najsmutnejšiu v Kurimanoch, keď sa  stavba mostu na diaľnici D1 zrútila počas realizácie a pri tejto tragédii zahynuli štyria ľudia.„Je mi veľmi ľúto, že minister Érsek takto premárnil štyri roky, aby nevyriešil tak jednoduchú, čo sa týka legislatívy, ale zároveň tak významnú vec, ktorá sa týka bezpečnosti stavieb, a teda bezpečnosti ľudí, ktorí tieto stavby využívajú. Ak bude Demokratická strana po najbližších voľbách vo vláde, zmeny stavebného zákona budeme riešiť okamžite,“ dodal poslanec Miroslav Ivan.