Jozef Rajtár
Tlačové oddelenie 5. novembra 2019

Škandál eKasy: Rajtár z Demokratickej strany poukázal na prepojenie CHDU s.r.o. s finančnou správou

Za chráneným dátovým úložiskom, cez ktoré dokázali etickí hackeri prekabátiť systém eKasy, stoja osoby prepojené s finančnou správou. Na tlačovej besede na to upozornil poslanec NR SR a podpredseda Demokratickej strany Jozef Rajtár.

„Bývalý vedúci colnej stanice SCÚ Bratislava Milan Guťan je konateľom spoločnosti CHDU s.r.o. Branislav Slovák je bývalý šofér Daniela Čecha, viceprezidenta finančnej správy a zároveň 100 % spoločník v CHDU s.r.o. Daňová poradkyňa CHDU s.r.o. Adriana Plešková pôsobila zasa ako riaditeľka odboru daňovej metodiky na finančnom riaditeľstve,“ poukázal Jozef Rajtár, podľa ktorého je projekty online eKasy od začiatku šitý na mieru účelovej eseročke.

Nedostatočné zabezpečenie eKasy pred podvodmi, ktoré zistili etickí hackeri, stavia podľa Demokratickej strany celý zámer finančnej správy na hlavu. „Tento nákladný systém mal byť proti podvodom hermeticky uzavretý a opak je pravdou. Daňové úniky majú opäť zelenú, lebo je možné vydávať bločky bez toho, aby boli finančnou správou elektronicky zachytené v takzvanom chránenom dátovom úložisku. Ak k tomu pridáme možnosť, že podnikateľ po dohode so zákazníkom účet vôbec nevydá, eKasa podáva dôkaz o svojej zbytočnosti a patrí k ďalším škandálom našich vládnych digitálnych lídrov,“ uviedla volebná líderka Demokratickej strany a poslankyňa NR SR Jana Kiššová.

„Témou bezpečnosti eKasy by sa mal zaoberať aj finančný výbor. Budeme žiadať ministra financií Ladislava Kamenického a prezidentku finančnej správy Lenku Wittenbergerovú o podrobnú informáciu s dôrazom na to, kto a s akým výsledkom testoval bezpečnosť systému,“ povedal člen finančného výboru parlamentu J. Rajtár.

Poslanci Demokratickej strany v minulosti opakovane upozornili, že tender na zhotoviteľa eKasy bol netransparentný, pričom vyvolával podozrenia z korupcie. „Dnes sa ukazuje, že výsledkom je nedorobok. Za to musí niesť niekto zodpovednosť,“ uzavrela predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti J. Kiššová.

Téme je venovaná 2. časť tlačovej besedy: